• Fincsi
  • Stulpkft
  • Party Pince
  • Gress2000
  • Ottomax
  • VizivilágHétkuti
  • Öreg Prés Étterem
  • GeszlerPince
  • Konturdou
  • Lampert Óra
  • KátaiSzerviz
  • FényszóróPolírozás
  • Fischer Barkács
  • Vianni
  • Wekerle
  • KIsvakond
  • SzeletBurkTegla

Rovatok:

Fejér megye Mór Gasztro Móri ízek, sütemények: Kvircedli recept 1985-ből
2019-02-12 13:47

Móri ízek, sütemények: Kvircedli recept 1985-ből

|

Jó nekünk móriaknak! Bőséggel vannak régi hagyományaink, tradícióink. Vannak olyan ételeink, süteményeink is, melyek egyértelműen ide köthetők. Ilyen az itt mindenki által ismert kvircedli, melynek azért sokféle receptje van, ezek családokon belül öröklődtek. Most egy ilyent osztunk meg Önökkel.
" A régi családi hagyományok szerint Eisenberger Attiláné ma is így készíti a helyi ételkülönlegességet, a kvircedlit:


Hozzávalók:

10 tojás

1 kg kristálycukor

2 dkg szalakálé

liszt: amennyit felvesz.

Az elkészítés módja:

A 10 felvert tojáshoz hozzáöntjük a cukrot, és jó habosra kikeverjük.

Ezt követően a szalakáléval még további, mintegy 10 percig elegyítjük.

Utána annyi liszttel gyúrjuk össze, amely közepes keménységű tésztát ad.

Ezt kb. fél centi vastagságúra kisodorjuk, tetejét formákra mintázzuk, majd késsel körülvágjuk.

(Régen különböző virág-, állat-, és formamintákkal készült.)

Ezután egy éjszakán át pihenni, szikkadni hagyjuk.

Másnap lisztezett tepsiben egymás mellé rakjuk a süteménydarabokat, előbb meleg sütőben sütjük, majd középmeleg hőmérsékleten tovább szárítjuk.

Vigyázni kell, hogy aranysárga színű maradjon, ne égjen oda.

Tálra kiszedjük és móri borral kínáljuk.

Régi szokás volt, hogy ezt a száraz süteményt a borba mártogatták, koccingatás közben, vagy esküvőkön a borleveshez fogyasztották."
 
 
 
forrás:a Magyar Nemzet című napilap 1985. október 10-i száma
 
 
 
 
                                                lejegyezte,most közreadta: Nagy Pál
 
 



Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Rovat legfrissebb hírei
  • Mecséren él az ország első sajtbírálóinak egyike »
  • Móri környéki ízek, receptek: Nuss-stangli (diós rúd) - Pusztavám »
  • Mór környéki ízek, vértesi ételek: Csókakői kolbászleves »
  • Egy mórikum: ismered, szereted? - Így készül a paprikás csirkeleves móriasan »
  • Kevésbé ismert móri specialitással várták a Lamberg-kastély munkatársai a látogatókat »
  • Borongós idő, derűs hangulat az Ezerjó Fakanálforgató Főzőversenyen - Képekkel is »
  • Móri gasztronómia - Mórikum: Nuszstangli »
  • Tájházak Napja 2019 Móron »
  • A móri németek étkezési szokásai - A kvircedli nyomában »
  • Újra jön! - Látványos élő főzőshow Kocsis Bálint séffel Móron »
    • Festekhaz
    • FlajszSirko
    • KormendiSirko
    • Cserépkályha
    • DrSzekely
    • DrBenkZoran
    • Eletvital
    • GoodsMarket
    • KIsvakondjobb
    • ZafirFürdő
    • MalmasAgrar
    • Info Sziget
    • Generali
    • Family Center
    • Palló
    • BitterSzucsMuhely
    • Winkler Gumi
    • kosarszkyminalunkjobbnagy
    • LangmáhrAutosbolt
    • Nyikosingatlan