• Fincsi
 • Pizza Ala Mór
 • Party Pince
 • Gress2000
 • Ottomax
 • VizivilágHétkuti
 • Öreg Prés Étterem
 • GeszlerPince
 • Konturdou
 • Lampert Óra
 • KátaiSzerviz
 • FényszóróPolírozás
 • Stulpkft
 • Fischer Barkács
 • Vianni
 • Wekerle
 • KIsvakond
 • SzeletBurkTegla

Rovatok:

Fejér megye Mór Magazin

Meghalt Herbák Valéria

(A képen háttal Herbák Valéria)
A Móri Német Nemzetiségi Önkormányzat   a mai napon Facebook oldalán tette közzé, hogy
tovább »

Kiránduljunk az ország egyik legszebb útvonalán... Bakonyvasút

(Gubányi Károly viadukt a Cuha völgyében - forrás:wikipedia, fotó:Porbóllett)
Ez - az utóbbi évtizedben - hányatott sorsú, hazánk egyik legszebb környékén húzódó, sok szempontból egyedülálló vasútvonala megérdemli, hogy egy kis figyelmet szenteljünk neki, jobban megismerjük, és ha időnk engedi, használjuk is - mert olyan élményben lehet részünk, amit nem felejtünk el...
tovább »

Mór környékén jártunk csaknem 70 éve... - Csákberényből Sörédre

(Az országút Söréd felől, jobbra a kisvasút töltése 1950.- forrás:fortepan.hu/UVATERV)
Mi sem bizonyítja jobban, hogy a Móri Borvidék, a Móri Járás településeinek és a Vértesnek gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok... Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át egy kis "csokorra valót"!
tovább »

Kisvasutak is voltak Mór környékén: Bodajk-Balinka-Kisgyón bányavasút

Mór környékén (a Vértesben és a Bakonyban is) - a szénbányászat virágzásának évtizedeiben - több kisvasút volt. Korábban olvashattak itt a Vértesben működött (móri, pusztavámi, oroszlányi) bányavasutakról. De volt ilyen a kisgyóni, balinkai szénmezőn is (ezek már a Bakonyban vannak). Ez következik most
tovább »

Sikeresen pályáztak az önkéntes tűzoltó egyesületek Móron és környékén

(Korábbi kép - Fotó:Katasztrófavédelem)
Az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt pályázatra 2019-ben ötszáznyolcvanhét egyesület nyújtott be pályázatot, amelynek segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak.
tovább »

Mór történetéből - minisorozat: az alapítástól az Anjoukig

(Boldog Mór I. András koronázásakor egyike volt a szertartást végző három püspöknek-a képen:Székely Bertalan: I. Endre megkoronázása)
Mór nem volt mindig az ezerjó hazája, történelme azonban gazdag és csaknem ezer éves a település. Ha figyelemmel kísérjük históriáját, Magyarország zivataros történelméhez hasonló - de nem is lehet más, már csak fekvésénél fogva sem. Tartson velünk, néhány fejezetben utazzuk végig képzeletben!
tovább »

Így kapott városi címet az Ezerjó hazája, Mór - 1. rész

(a képen: Losonczi Pál, az Elnöki Tanács Elnöke beszédet mond a városavató ünnepségen Móron)
Korábban olvashattak nálunk arról, hogy Mór századikként 1984. január 1-én kapott városi rangot. Sok olvasói hozzászólás, vélemény érkezett akkor - arról is hogy lett Mór város, mi kellett ehhez, van-e erről hiteles dokumentumunk, stb. Hát van:
tovább »

Koszorúzást tartottak a Márkushegyi Bányaszerencsétlenség áldozatainak emlékére - Képgaléria

(Fotó:Nagy Pál)
Akik még emlékeznek rá (vagy olvasták a korabeli dokumentumokat, újságcikkeket), azokban - e sorok írójához hasonlóan - talán felsejlett: hasonló időjárás volt sok évvel ezelőtt azon az éjszakán, mint az utóbbi napokban - már ami az esőzést illeti...
tovább »

Pusztító járványok Móron: a pestis és áldozatai

(A Szent Sebestyén szobor Móron, jobb oldalon pedig: pestisjárvány)
Mór történetének egyes korszakaival, az "őslakos" móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak..
tovább »

Ismered Mór környékét? - 5 km hosszan kanyarog megyénk legnyugatibb települése, Bakonycsernye

(Bakonycsernyei látkép - fotó:bakonycsernye.hu)
Itt élünk Móron, a Móri Járás valamelyik településén. Megannyi szépség, érték, műemlék, látnivaló, legenda vesz körül bennünket. Nézzünk magunkba: miközben járunk - kelünk a világban, ismerjük - e ezeket? Mennyit tudunk szűkebb hazánkról ? Sorozatunkban végigjárjuk a környék településeit, bemutatva, milyen sok érdekességet tartogatnak számunkra.
tovább »

Ezerjó móri történet: Csóka nincs messze, a Péter Látóhegyen lóg!

(a kép illusztráció)
Mór történetének egyes korszakaival, az "őslakos" móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak...
tovább »

Ismeri Mór környékét? - Pusztavám, kora középkori nemzetiségi település

(Pusztavám főutcája - fotó:Nagy Pál)
A Vértesben, a Móri-árokban és a Bakonyban sok szépség, érték, műemlék, látnivaló, legenda vesz körül bennünket. Nézzünk magunkba: miközben járunk - kelünk a világban, ismerjük - e ezeket? Mennyit tudunk szűkebb hazánkról?
tovább »

Mór környéki búfelejtők, vendéglők - amikor én még kissrác voltam... Képek: 2. rész

(Söréd)
Nem nagyon találkoztam még olyan emberrel, aki - legalábbis néhanapján - ne fordult volna meg egyetlen vendéglátóhelyen sem. Ki ebédelni-vacsorázni, ki iszogatni, más a társaság kedvéért, vagy éppen hétvégi kikapcsolódásként ejt (ejtett...) útba éttermet, presszót, vagy valamilyen italkimérést. Kutakodtam, és olyan képeket kerestem, ahol évtizedekkel ezelőtt töltötték idejüket a Mór környékiek:
tovább »

Mór a századik Magyar Város - vagy mégsem!?

(a fotó archív - egykor.hu)
2014. január elején ünnepeltük a várossá nyilvánítás 30. évfordulóját. Akik tájékozottak az 1980-as évek történéseiben Móron, úgy tudják, hogy lakhelyünk a századik magyar város. Vannak, akik ezt vitatják - egy másik dunántúli település is magáénak vallja a címet!
tovább »

42 másodperc a Móri járás életéből - Gyapjú helyett nyúlszőr...

A régi filmfelvételek, híradók sok információt hordoznak, sokat megmutatnak egy város és környéke életéből, történelméből. Ilyen például egy csaknem nyolcvan éves felvétel, mely a Móri Járás egyik településén készült:
tovább »

Ismeri Mór környékét? A Csókakői várbirtokhoz tartozott Bakonysárkány

(Bakonysárkány, park - fotó:wikipedia - Sóhivatal)
Bakonysárkány ugyan nem tartozik a Móri Járáshoz, de közelebb van, mint a város vonzáskörzetének sok települése. Egyébként is sok szállal kötődik ide. Nézzünk magunkba: miközben járunk - kelünk a világban, ismerjük térségünket? Sorozatunkban végigjárjuk a környék településeit, bemutatva, milyen sok érdekességet tartogatnak számunkra.
tovább »

Mór közelében: 60 centiméteren múlik, hogy melyik Fejér megye legmagasabb pontja!

(Csóka-hegy, fotó:panoramio.com - Dr. Lendvai András)
Nincs könnyű dolgunk, ha ki akarjuk deríteni, melyik Fejér megye legmagasabb pontja. Minimális különbség van ugyanis két hegy között.
tovább »

Fejlesztik a bodajki zarándokhelyet

Új látogatóközpont, turisztikai fejlesztések, zarándokház építése is szerepel „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében GINOP-7.1.4-16-2016-00006” projektben. A Székesfehérvári Egyházmegye a 2017-ben elnyert másfélmilliárd forintos támogatásból elkezdődött egyes beruházásokat csütörtökön sajtónyilvános eseményen mutatták be.
tovább »

Megtörtént esetek: a becsületes móriak

(a kép illusztráció)
Mór történetének egyes korszakaival, az "őslakos" móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak...
tovább »

Móriak, akikre büszkék lehetünk: Horváth Júlia Terézia

(Horváth Júlia az 1980-as évek közepe táján, forrás:wikipedia - fotó: Bszele) Többször olvashattak oldalainkon olyan Móron született, és/vagy itt élő emberekről, akik sokat tettek a városért, vagy tevékenységükkel öregbítették az Ezerjó hazájának hírnevét- Folytatjuk:
tovább »

36 éve történt...Márkushegy, 1983. június 22.

Négy és fél éve fejezték be a termelést az ország utolsó mélyművelésű szénbányájában, Márkushegyen. Egy régi szomorú esemény kapcsán kell szót ejtenünk róla. Még mindig sokan emlékeznek 1983. június 22-ére - a térségben valószínűleg még sokáig így is lesz. Ekkor történt a modern kori magyar szénbányászat történetének mindeddig legsúlyosabb tragédiája: sújtólégrobbanás a Márkushegyi Bányaüzemben...
tovább »

A leendő Mór-Bodajk kerékpárútról tárgyalnak

(A kép illusztráció)
A Fejér Megyei Közgyűlés június 20-án csütörtökön tartja soron következő ülését Székesfehérváron. A közgyűlés napirendjét a fejer.hu oldalon tették közzé. A tárgyalandó témák között a Mór-Bodajk kerékpárút kialakításának tervéről, az azzal kapcsolatos pályázatról  is szó lesz.
tovább »

Híres emberek Mór környékéről: Amerigo Tot

(Amerigo Tot - fotó:Wikipedia/Fortepan.hu, Zoltán Szalay)
Mór szűkebb-tágabb környékén sok híres ember született és/vagy tevékenykedett. Közülük is kiemelkedő személyiségnek számít Amerigo Tot.
tovább »

Képek a bakonycsernyei árvízről

(Fotó:Czupár Norbert)
A Móri Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka, Czupár Norbert küldött néhány képet a ma reggeli bakonycsernyei árvízről.
tovább »

Két utcát is elöntött a Súri-patak Bakonycsernyén - Frissítve, képekkel is

(A korábbi kép illusztráció! - Forrás:Katasztrófavédelem)
A tűzoltók segítséget nyújtanak az értéktárgyak mentésében.
tovább »

Augusztus 20. Ünnepi hétvége a Fogadó az Öreg Présben

"Vidék, Tradíció, Valódi vendéglátás"
tovább »

15 éves a Hétkúti Wellness Hotel - Bajor Est

"Dirndl ruha, bőrgatya, perec, sör, mézeskalács szivecske"
tovább »

Szikláról esett le egy ember Bakonynánánál

(A kép illusztráció)
Június 10-én, hétfőn Bakonynána település külterületén, egy ismert kirándulóhelynél egy ember leesett a szikláról.
tovább »

Baleset a 81-es főúton Söréd és Magyaralmás között - Frissítve!

Magyaralmás és Söréd között egy személygépkocsi és egy teherautó ütközött.
tovább »

Bábák, magánszülésznők a régi Móron

(a kép illusztráció)
Mór történetének egyes korszakaival, az "őslakos" móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak...
tovább »

Mór környéke: volt bányatelepből lett turistaparadicsom Kisgyónbánya

Sokak kedvelt kirándulóhelye az ország különböző vidékeiből a volt bányatelep - bányász település. Egyedülálló az országban, hogy a volt bányászházakból a természetbarátok telepét hozták létre. Környéke gazdag látnivalóban, gyönyörű erdőkben sétálhatunk és tavasszal rengeteg medvehagymát is szedhetünk. Ismerkedjünk meg Kisgyónbánya történetével, érdekességeivel, jelenével...
tovább »

A házas móri bortermelő és az osztrák kocsmárosné története...

(a kép illusztráció)
Mór történetének egyes korszakaival, az "őslakos" móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak...
tovább »

Hallottál róla? Már ekkor viharágyúk voltak Móron!

(viharágyú - a kép illusztráció)
Mór történetének egyes korszakaival, az "őslakos" móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak...
tovább »

Jól ismered? - Az egyik legszebb környezetben lévő tó a Fehérvárcsurgói-víztározó

(a Fehérvárcsurgói-víztározó - fotó:wikimapia.org)
Ide bármikor kimehetünk, csendet, nyugalmat találunk - no, meg szép tájat, csodás vízfelületet. Nem csak a horgászok paradicsoma, itt a szomszédunkban.
tovább »

Tudományukat csak legidősebb lányuknak adták át - A móri javasasszonyok

(a kép illusztráció)
Mór történetének egyes korszakaival, az "őslakos" móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak...
tovább »

Régi történetek: a móri baka esete az osztrák császárral...

(a kép illusztráció - forrás:wikipedia)
Mór történetének egyes korszakaival, az "őslakos" móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak.


tovább »

Móriak is készítették, tudtad? - Órajáték és Óramúzeum Fehérvár belvárosában

(Fotó:OKK Fehérvár)
Székesfehérvár belvárosa rengeteg - ismert, vagy kevésbé látogatott - látnivalóval (műemléképületek, szobrok...) bír. Ezek között olyanok is akadnak, melyekhez móri alkotóknak is van közük:
tovább »

Mór: Fotósok szemével sorozat - 2019. május

(Május a Gaja-völgyi Tájcentrumban - Szamosi János képe. KATTINTSON RÁ, NAGYÍTVA LÁTSZIK IGAZÁN SZÉPSÉGE!)
Ebben a sorozatban hónapról-hónapra a közösségi oldalakon publikáló Móri Borvidéken, a Móri Járáshoz és környékéhez kötődő fotós (profi és amatőr) mutatja be a hónap kedvenc saját fényképét, amit a környéken "lőtt el" pár mondatos leírással, hogy miért pont azt választotta. Nem titkolt célunk bemutatni, milyen gyönyörű helyen élünk, hiszen van Vértesünk, Bakonyunk, Gaja-völgyünk, sok szép épített örökségünk (várunk, kastélyaink), borvidékünk: szeretnénk kedvet csinálni egy-egy túrához. Keressék fel Önök is ezeket a szép helyeket.
tovább »

Meglepték

(Fotó:Greskó Gábor)
A Móri Ifjúsági Fúvószenekar tiszteletbeli elnöke, Grell József a napokban töltötte be 70. életévét.
tovább »

Ahogy ő látja Mórt - Hübler Krisztián kisfilmje a 2019-es Móri Karikáról

(a képen: részlet a kisfilmből)
A móri Hübler Krisztiántól több szép kisfilmet is kaptunk már, melyeket Móron vagy a környéken, a Móri Járásban készített. Egy sorozat keretében láthatja itt Minálunk ezeket!
tovább »

Baleset történt Bakonycsernye és Mór között

A Mecsértelepre vezető úton történt a baleset.
tovább »

Praxis túrán volt a móri 6-os körzet

Dr. Nagy Lenke, a 6. számú felnőtt háziorvosi körzet háziorvosa - jó szokásához híven - ezúttal is élménydús programot szervezett. A nap eseményeit osztotta meg velünk:
tovább »

Tudta? Sorsdöntő csata zajlott Mór közelében, a Vértesben - Videóval!

(Vértesi csata - youtube.com)
Bizony, a címben szereplő megfogalmazás nem tévedés, hisz a németek a mai Vértesig, sőt egyes források szerint Fehérvárig jutottak. A magyar csapatokon azonban nem fogtak ki, és szégyenkezve kullogtak haza...
tovább »

Ezekben a boltokban (is) vásároltunk Móron - amikor én még kissrác voltam...- Folytatás képekkel!

(az ÁFÉSZ "Mosoly Diszkont"-ja. Azóta több funkciója is volt - KATTINTSON RÁ NAGYOBB MÉRETÉRT)
Nemrég a móri Vértes Áruházról, aztán a 4/K ABC-ről, és más üzletekről - évtizedekkel ezelőtti múltjukról - olvashattak (sok képpel illusztrálva) itt. Sok érdeklődőt vonzottak. Most valami hasonlóra vállalkozom... Abban az időben sem csak ezekben, hanem jó néhány más üzletben vásárolhatták meg mindazt, amire szükségük volt a mindennapokban.
tovább »

Kopaszhegy: ismered? - Vármaradvány a Móri Járásban

(fotó:varbarat.hu)
Fejér megye sok műemlékkel, látnivalóval rendelkezik, köztük több várral, várrommal, vármaradvánnyal. Egy körutazás keretében bemutatunk/bemutattunk néhányat, talán kedvet csinálunk alaposabb megismerésükhöz is. Most egy olyan következik, melynek már alig láthatóak maradványai:
tovább »

Így szavaztak a móriak

(A kép illusztráció)
Móron 2019. május 26-án vasárnap az Európai parlamenti képviselők választásán az alábbi eredmények születtek (a valasztas.hu honlap adatai 100 százalékos feldolgozottság mellett):
tovább »

Mór környéki történelem: Kisvasutak a Vértesben - mi lett velük?

(Oroszlány, a XX-as akna néhány nappal a bánya bezárása után - fotó:Csanádi Sándor, 2000.03.07.)
A Vértesben - a szénbányászat virágzásának évtizedeiben - több kisvasút is volt. Korábban olvashattak itt a móri, pusztavámi bányavasútról. Más, Mórhoz közeliekről is szót ejtünk az elkövetkező időszakban, most azzal foglalkozunk, melyet össze akartak kötni a pusztavámival - anno...
tovább »

Ilyenek voltak a régi móri szokások: Keresztelés, elsőáldozás...

(a kép illusztráció:aSzent Vendel és Szent Rókus kápolna)
Mór történetének egyes korszakaival, az "őslakos" móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak...
tovább »

Ismeri Mór környékét? Már a rómaiak is duzzasztottak a mai Balinka területén

(Balinka, llégifelvétel - fotó:balinka.hu)
A Vértesben, a Móri-árokban és a Bakonyban sok szépség, érték, műemlék, látnivaló, legenda vesz körül bennünket. Nézzünk magunkba: miközben járunk - kelünk a világban, ismerjük - e ezeket? Mennyit tudunk szűkebb hazánkról?
tovább »

Kiemelkedő móri kisiparosok és cégeik: Barna Szarvas vendéglő, öntőműhely, bútorüzem...

(Herczog Károly telepe a Kossuth Utcában - fotó: Schwartz Alajos: A Móri németség története és élete c. könyvéből - a szerző engedélyével)
Mór történetének egyes korszakaival, az "őslakos" móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak...
tovább »
Rovat legfrissebb hírei
 • Meghalt Herbák Valéria »
 • Kiránduljunk az ország egyik legszebb útvonalán... Bakonyvasút »
 • Mór környékén jártunk csaknem 70 éve... - Csákberényből Sörédre »
 • Kisvasutak is voltak Mór környékén: Bodajk-Balinka-Kisgyón bányavasút »
 • Sikeresen pályáztak az önkéntes tűzoltó egyesületek Móron és környékén »
 • Mór történetéből - minisorozat: az alapítástól az Anjoukig »
 • Így kapott városi címet az Ezerjó hazája, Mór - 1. rész »
 • Koszorúzást tartottak a Márkushegyi Bányaszerencsétlenség áldozatainak emlékére - Képgaléria »
 • Pusztító járványok Móron: a pestis és áldozatai »
 • Ismered Mór környékét? - 5 km hosszan kanyarog megyénk legnyugatibb települése, Bakonycsernye »
  • Festekhaz
  • FlajszSirko
  • KormendiSirko
  • Cserépkályha
  • DrSzekely
  • DrBenkZoran
  • Eletvital
  • GoodsMarket
  • KIsvakondjobb
  • ZafirFürdő
  • MalmasAgrar
  • Info Sziget
  • Generali
  • Family Center
  • Palló
  • BitterSzucsMuhely
  • Winkler Gumi
  • kosarszkyminalunkjobbnagy
  • LangmáhrAutosbolt
  • Nyikosingatlan